پس از جدایی زوج نه چندان خوشبخت سونی و اریکسون، نام اکسپریا تنها عنوانی بوده که از این سازنده پر آوازه ژاپنی تا به امروز شنیدهایم. به نظر میرسد سونی با سرمایه گذاری در بخش تلفن همراه خود قصد تکرار روزهای خوش گذشته را دارد. تولید 16 مدل گوشی مختلف در زمان کوتاه این جدایی، نشان از این عزم جزم سازنده ژاپنی دارد.
در ادامه قصد داریم تا یکی از محصولات خاص این سازنده که با حرف P شناخته میشود را از نزدیک برای شما بررسی کنیم تا ببینیم آیا سونی راه درستی را برای پیشرفت انتخاب کرده است؟!
جعبه: باز شود دیده شود بلکه پسندیده شود!
ظاهر جعبه کادویی ما درست به همان شکل اکسپریا اس است و برای اینکه باورتان شود یک عکس یادگاری در کنار همدیگر از آنها انداختیم. این جعبه چهار گوش که ممکن است آن را با بسته شکلات نیز اشتباه بگیرید! محتویات به نسبت خوبی دارد. به همراه گوشی، شارژر، کابل بلند USB، هدفون با قابلیت هندزفری و کابل HDMI وجود دارند و شاید در این بین تنها حضور تگهای NFC خالی باشد.
طراحی: نوار شیشهای میدرخشد!
اگر گوشی Xperia ion که در همه بازارها نیز عرضه نخواهد نشد را در نظر نگیریم، سه مدل نخست اکسپریای سونی همگی دارای طراحی منحصر بفرد نوار شیشهای در پایین بودند که سبب ایجاد یک طراحی متمایز و خاص شده بود. این سه مدل که شامل اکسپریا اس، یو و پی میشدند در نمایشگاه بارسلونا و به صورت رسمی در معرض دید عموم قرار گرفتند اما پس از آن سونی به ظاهر تغییر رویه داد و در هیچ کدام از محصولات دیگرش از این نوار زیبا استفاده نکرد (به شخصه این نوار را خیلی دوست دارم).
اگر تنها با یک نگاه گذرا به اکسپریا پی نظری بیندازید، شاید با خود بگویید این همان اکسپریا اس است، فقط کمی کوچکتر شده و لباسی فلزی بر تن کرده است! اما با دقت بیشتر متوجه تفاوتهای به نسبت زیادی خواهید شد که البته همیشه هم قرار نیست که تفاوت خوب باشد!
نخستین و واضحترین نکته متمایز شده در همان نوار شیشه جادویی نهفته است که در اکسپریا اس بیشتر نقش یک ویترین شیک را بازی میکرد اما در اینجا به عنوان کلیدهای لمسی وارد عمل شده و در واقع همان امکانی که در روز نخست ملاقات با اکسپریا اس در ذهن داشتم را اکسپریا پی عملی کرد. با این کار عملکرد لمس بسیار عالی شده و با کوچکترین اشاره فرمان شما بدون چون و چرا اجرا خواهد شد. ویبره خفیفی هم که در زیر انگشت خود احساس میکنید نشان از همین فرمانبرداری سریع گوشی است که در مقابل دستورات شما لرزه بر اندامش میافتد! البته در اینجا یک نکته منفی نیز مشاهده کردم (در قیاس با اکسپریا اس). نوار شیشهای، زیبایی مدل قبلی را ندارد و نور سفید رنگ به یکنواختی و زیبایی گوشی اکسپریا اس پخش نشده و به نظر مجتمع در هر بخش میرسد که سبب شده تا از زیبایی آن تا حدی کاسته شود. برای اینکه بهتر متوجه این صحبت من شوید از نوار زیری هر دو گوشی و در کنار یکدیگر بر روی یک سطح تیره عکس گرفتم تا میزان تفاوت و زیبایی را خودتان از نزدیک درک کنید.
یکی از دیگر مواردی که شاید بایستی کمی دقت کرد تا متوجه آن شد تفاوت ظاهری سطح بیرونی است، به نحوی که نمایشگر اکسپریا اس دارای سطح یک دست مشکی و یکنواخت با حاشیهها بوده و بدین خاطر حتی در حالت خاموش بودن بزرگتر به نظر میرسد اما اطراف نمایشگر اکسپریا پی تیرهتر بوده و خط تمایز آنها کاملا مشهود است (به شخصه طراحی این مورد در اکسپریا اس را بیشتر میپسندم). برای اینکه باز بهتر متوجه منظور شوید، یک عکس دو نفره دیگر در حالتی که هر دو گوشی در خواب بودند گرفتم تا خودتان ببینید کدام مورد جالبتر است.
از آنجایی که اکسپریا پی پس از این صحبتها از ما خرده گرفت که شما میخواهید من را بررسی کنید یا با اکسپریا اس مقایسه؟! تصمیم گرفتیم تا به حرف وی توجه نشان دهیم و تنها به بررسی گوشی بپردازیم، زیرا به زودی شاهد یک مقایسه تمام عیار و البته درون خانوادگی بین سه مدل نوار شیشهای خواهید بود (بررسی کامل اکسپریا اس را هم میتوانید دراینجا بخوانید).
در مورد جنس بدنه گوشی جز زدن یک لبخند کار دیگری از دستمان بر نمیآید زیرا ترکیب خوبی از فلز و شیشه در جلوی دیدگان شما قرار گرفته که به راحتی میتوان استحکام را از به دست گرفتن آن احساس کرد. اگر به سمت راست اکسپریا پی نگاهی بیندازید با تعدد فراوان کلیدها روبرو خواهید شد که هر کدام سعی داشتهاند بهترین فضا را به خود اختصاص دهند. پایینترین کلید دکمه اختصاصی شاتر است که با نگاه داشتن آن به سرعت وارد بخش دوربین میشوید و در ابتدا یک عکس غیر منتظره نیز برای شما گرفته خواهد شد (شاید میخواهد با این کار موتورش را گرم کند!!). در بالاتر کلید یکپارچه کم و زیاد کردن صدا و بالاتر از آن کلید دو کاره پاور و قفل نمایشگر حضور دارند. البته فکر نکنید این پایان کار است زیرا سونی عزم خود را جزم کرده تا از سمت راست گوشی بیشترین استفاده را بکند و به همین خاطر تک اسپیکر اکسپریا پی را نیز در همین بخش قرار داده است. به طور کل این مدل چیدن فشرده (و به اصطلاح ام پی تری شده!) را نمیتوان چندان ستود. به خصوص آنکه تعدد کلیدها گاهی اوقات سبب به اشتباه افتادن کاربر میشود (آخه یکی نیست بگه انقدر جا هست، چرا همه را اینجوری به زور چیدین کنار هم!). در بالای گوشی تنها جک استاندارد 3.5 میلیمتری دیده میشود و در سمت چپ دو پورت بدون محافظ HDMI و USB در کنار جایگاه با محافظ ورودی سیم کارت حضور دارند. شاید تعجب کنید که چرا سیمکارت در اینجا است، اما وقتی ببینید که کاور پشتی گوشی ثابت بوده (مانند آیفون)، جواب خودتان را میگیرید! همین الان هم بهتر است به شما توصیه کنیم که به دنبال جایگاه ورودی کارت حافظه نباشید زیرا چنین چیزی وجود ندارد و بایستی به همان 16 گیگابایت حافظه داخلی اکتفا کنید (که البته برای اکثر کاربران کافی است).
اگر بخواهیم در کل طراحی و ظاهر گوشی را شرح دهیم (و البته با اکسپریا اس مقایسه نکنیم!) بایستی آن را خلاقانه و زیبا توصیف کرد که اگر برخی ایرادات کوچک مطرح شده را نیز نداشت، با توجه به جنس بدنه عالی و استحکام بالا، لقب یکی از بهترین تولیدات سونی (حداقل در بخش ظاهری) تا به امروز را میگرفت.
نمایشگر: سفید جادویی!
سونی در ساخت نمایشگر اکسپریا پی از فناوری جادوی سفید (White Magic) بهره گرفته تا به کمک آن کیفیت تصاویر ارتقا پیدا کند، اما آیا واقعا اینگونه است؟
در این فناوری هر پیکسل علاوه بر سه ساب پیکسل معمول که شامل رنگهای قرمز، آبی و سبز میشود، دارای یک ساب پیکسل اضافی سفید است تا به کمک آن روشنایی نمایشگر افزایش یافته و طبق ادعای سونی انرژی اضافهای صرف تولید رنگ سفید نشود و در نتیجه کارایی باتری نیز افزایش یابد. تا اینجای کار همه چیز خوب به نظر میرسد و ادعای این کمپانی در نشان دادن رنگ سفید نیز به درستی تحقق یافته و اکسپریا پی رکورد جدیدی را در این بخش با حداکثر روشنایی بالاتر از 1000 نیت (nit) به ثبت رساند (بالاتر از نمایشگرهای نوا در الجی). اما این پایان کار نیست و اگر بدین خاطر لبخندی بر روی لبان شما نقش بسته است، توصیه میکنیم حداقل مقداری از آن را محو کنید! زیرا این سفیدی زیاد برخی اوقات هم جالب به نظر نمیرسد. در واقع سونی کارایی نمایشگر را به دو بخش داخل محیط و خارج محیط تقسیم کرده که در حالت داخل میزان روشنایی بر روی 50 درصد و در حدود 500 نیت قرار میگیرد. در اینجا همچنان میتوانید لبخند بزنید اما وقتی که به محیط خارج بروید (البته در هوای روشن) و میزان رنگ سفید به صورت خودکار به بالاتر از 1000 نیت برسد، وقتش خواهد بود که کمی اخم را جایگزین لبخند خود کنید زیرا این امر باعث خاکستری شدن رنگ مشکی شده و همچنین سبب پایین آمدن شفافیت (کنتراست) و گرمی رنگها میشود. در واقع شما بایستی بین خوانایی نمایشگر (که با زیاد شدن رنگ سفید افزایش مییابد) و بالا بودن کیفیت، یکی را انتخاب کنید (مقایسه کامل توانایی این نمایشگر در کنار چند گوشی مطرح دنیا را به زودی برای شما خواهیم نوشت).
وضوح تصویر نمایشگر این گوشی برابر با 540×960 پیکسل است و به ازای هر اینچ 275 پیکسل وجود خواهد داشت و این امر حد مناسبی برای چشم است. همچنین استفاده از موتور براویا سبب بهبود در پردازش تصاویر شده و خوشبختانه مشکل همیشگی سری اکسپریا در محو شدگی تصویر در نگاه از کنارهها نیز حذف شده است. در واقع میتوان فناوری این نمایشگر را یک تحول در ساخت نیز برای سونی به حساب آورد که در صورت رفع برخی مشکلات، به طور یقین جادوی سفید تبدیل به جادوی سونی برای فروش بهتر محصولاتش خواهد شد.
سخت افزار: یک به علاوه یک میشود دو!
دوست دارید که از چه پردازندهای بر روی این گوشی استفاده شده باشد؟ چهار هستهای؟!! هنوز سونی مدلی با این تعداد هسته تولید نکرده پس بهتر است به دو هستهای قانع باشید. البته در اینجا از پلتفرمی استفاده شده که تا به حال کمتر به گوش شما خورده است. NovaThore U8500 نام چیپستی است که در آن از دو پردازنده یک گیگاهرتزی ARM Cortex A9 بهره گرفته شده است. این پلتفرم که توسط گروه ST-Ericsson توسعه داده شده است به غیر از این گوشی در مدلهایی چون سامسونگ Galaxy Beam و Galaxy Ace 2 نیز استفاده شده و مصرف پایین یکی از شاخصههای اصلی آن است. در تصویر پایین دیاگرام U8500 را مشاهده میکنید.
در بخش گرافیک یکی از بهترینها بر روی گوشی تعبیه شده است و به همین دلیل خوشحال باشید زیرا Mali 400 واحد گرافیکی ساخت ARM همان مدلی است که بر روی دستگاهی چون گلکسی اس 3 نیز استفاده شده و بنابراین میتوان امید زیادی به کارایی آن داشت. پس بهتر است در این باره سخن را به درازا نکشانیم و به سراغ مبحث شیرین بنچمارکها برویم.
در گام نخست به سراغ بنچمارک پی رفتیم که زمان به دست آمده 568 میلی ثانیه لبخند رضایت را بر لبان من نشاند (شما را نمیدانم!).
از آنجایی که مرحله قبل تنها مختص به پردازنده بود و ما قصد نداشتیم خدایی ناکرده هیچ فرقی بین GPU و CPUبگذاریم، برای همین از برنامه NeoCore که بیشتر به عملکرد واحد گرافیکی میپردازد استفاده کردیم. سرعت اجرای 51.4 فریم بر ثانیه به خوبی نشانگر توانایی واحد گرافیکی بود.
بعد از این نوبت به آزمون نفس گیر quadrant Advanced رسید تا با کنکور چهار مرحلهای و سخت خود، هوش را از سر اکسپریا پی بپراند! نتایج این کنکور سخت و مقایسه آن با سایر رقبا را در نمودارهای زیر مشاهده میکنید (فکر میکنم در اثر نتایج به دست آمده گوشی کاملا بیهوش شده باشد!).
به دلیل آنکه ما برای عبور از این مرحله به سادگی دست از سر گوشی بر نمیداریم، پس به سراغ اسمارت بنچ رفتیم تا عملکرد هم زمان پردازنده و واحد گرافیکی را در این بخش بسنجیم. همان طوری که میشد از گفتههای قبل حدس زد، عملکرد واحد گرافیکی به مراتب بهتر از پردازنده است.
آخرین مرحله آزمون نیز مربوط به BrowserMark بود تا بلکه پس از آن اجازه استراحت را به اکسپریا پی بدهیم. البته کسب امتیاز 58067 چندان به مذاق من خوش نیامد و آن لبخند اولیه محو شد، البته امتیاز به اندازهای نبود که بخواهد تبدیل به اخم شود!
دوربین: با من عکس بگیر!
یک دوربین 8 مگاپیکسلی با تک فلاش LED و توانایی فیلمبرداری با وضوح Full HD که کابل HDMI آن نیز درون جعبه است، به طور معمول باید اکثر کاربران را راضی نگاه دارد (من که راضی بودم!). این دوربین همچون مدلهای جدید اکسپریا توانایی عکسبرداری پانوراما و سهبعدی را نیز دارد و چیدمان منوها در عین سادگی بسیار کاربردی است. در کل سونی همیشه ثابت کرده که در بخش عکاسی یکی از بهترینهاست پس با دید مثبت به این قضیه نگاه کنید.
با فشار دادن کلید شاتر، حتی وقتی که گوشی قفل باشد نیز به سرعت دوربین فعال شده و یک عکس نیز میگیرد. البته این حالت پیش فرض است و میتوانید در تنظیمات آن را تغییر بدهید. کیفیت عکسهای گرفته شده با دوربین در حد بسیار خوبی قرار دارد و تنها مقدار کمی نویز را میشود مشاهده کرد (در بررسی مقایسهای که به زودی انجام خواهیم داد، نمونههای عکس این دوربین را خواهید دید).
در بخش فیلمبرداری فوکوس خودکار یکی از موارد دوست داشتنی است که نقش یک بچه بازیگوش را بازی میکند! حالا چرا بازیگوش؟! برای آنکه گاهی اوقات با نا فرمانیهای خود در انجام فوکوس سریع و دقیق، سبب میشود خیلی هم دوستش نداشته باشید! (عجب پارادوکسی شد!)
سایر امکانات: همه چیز آرومه!
در این بخش واقعا میتوان گفت همه چیز آرام است اما ما خوشبخت نیستیم! زیرا برخی مشکلات نیز دیده میشود که مهمترین آن نبود اسلات کارت حافظه جانبی است. در واقع اگر 16 گیگابایت فضای داخلی (که در عمل 11.26 گیگابایت است) برای شما کافی نباشد، هیچ چارهای جز غصه خوردن ندارید! همان طور که در قبل گفتیم فقط از سیم کارت میکرو میتوانید استفاده کنید و بدین سبب مجبور هستید تا آن را به دست جلاد بسپارید! البته بهتر است نگران نباشید زیرا اکسپریا پی مجموعه کاملی از امکانات را در پیش روی شما قرار میدهد که حضور آنها سبب فراموشی غصههایتان خواهد شد. NFC که برچسب آن در همان ابتدا در پشت گوشی خودنمایی میکند، موردی است که میتواند به کمک تگهای مخصوص به خود، آسایش را برای شما در کارکرد سریع و سادهتر فرامین به همراه بیاورد. امکانات ارتباطی در بالاترین سطح خود قرار دارند و نسخه 11 فلش پلیر عملکرد بسیار خوب و سریعی به خصوص در وبگردی برایتان به ارمغان خواهد آورد. همچنبن اگر گوشی را با کابل HDMI به تلویزیون متصل کنید، قادر هستید در صورت داشتن نمایشگر سونی با ریموت آن نیز گوشی را کنترل کنید و منوی خاص گوشی کمک میکند تا کاربر نظارت راحتتری بر روی محتوا داشته باشد.
سخن پایانی
به راستی اکسپریا پی را چگونه دیدید؟ اگر قصد خرید یک گوشی هوشمند را داشته باشید، آیا این مدل فلزی را خواهید پسندید یا آنکه به سراغ مدلهای دیگری خواهید رفت؟! پاسخ به این سوال آن هم به صورت قطعی کمی دشوار است اما اگر نظر ما را بخواهید، به شما توصیه میکنیم اگر حتی آن را نخریدید، ولی به دوستانتان توصیه کنید که بخرند! اکسپریای فلزی میتواند با کارکرد خوب و ظاهر دلفربیش، دلهای بسیاری را بهدست بیاورد.
نظرات شما عزیزان: